500 г яловичих нирок
2 огірки
2 петрушки
1 стебло селери
1 головка цибулі
1 шт. цибулі-порею
4 картоплини
2 ст. ложки масла
100 г щавлю або
салату.
З нирок зняти жир і плівки, розрізати кожну нирку на 3-4 частини,
обмити, покласти в каструлю, залити холодною водою і закип'ятити. Потім
воду злити, нирки ще раз обмити, знов залити холодною водою і поставити
варити на 1год. Очищене коріння і цибулю нашаткувати у вигляді соломки
і підсмажити на маслі в суповій каструлі. Після цього каструлю зняти з
вогню, покласти в неї нарізану брусками картоплю, залити бульйоном,
довести до кипіння, потім додати очищені і нарізані скибочками солоні
огірки і варити 25-30хв. За 5-10хв до закінчення варіння для гостроти
додати в розсольник проціджений огірковий розсіл, що закипів, нарізаний
щавель (або салат) і сіль. Перед подачею на стіл в розсольник покласти
нирки, нарізані скибочками, сметану або вершки і дрібно нарізану зелень
петрушки або кропу. Розсольник можна приготувати на м'ясному або
курячому бульйоні і подати з шматком телятини, баранини, курки. Замість
нирок можна використовувати потрухи свійської птиці (гуски, качки,
індички, курки) ретельно очищені і нарізані на частини.
|