Продукти:
1 соковите яблуко, бажано осінніх або зимових сортів
Начинка:
1~2 кусочки білого шоколаду, 1/2 волоського горіха (або будь-які інші горіхи - фундук, мигдаль, кедрові,
фісташки), шматочок домашнього сиру, цукор, родзинки (або порізана курага, або чорнослив)
сир, цукор, лимонна цедра
молоко згущене (просте або варене)
дуже дрібно порізаний лимон (разом з шкіркою), цукор, тертий сир
мед, подрібнені горіхи
вершкове масло, подрібнені горіхи, за бажання - родзинки (або курага, або чорнослив)
будь-які ягоди, цукор (або мед, або згущене молоко)
З яблук вирізувати центральну частину, прагнучи не прорізати наскрізь.
Краще всього для вирізування серединки у яблук використовувати спеціальну круглу ложку з гострими краями.
За відсутністю такого пристосування можна використовувати звичайні ніж
і чайну ложку. Ножем вирізувати в яблуці конус з боку черешка, а ложкою
потім вискребти серцевину разом з насіннячками і частиною м'якоті.
У порожнину яблук вкласти начинку. Начинка повинна трохи підноситися над краєм яблука.
Яблука поставити у форму, бажано скляну. Якщо форма не скляна, то на її
дно потрібно налити декілька ложок води або змастити вершковим маслом.
Поставити в розігріту до t=180°с духовку на 15~30хв (залежно від сорту і розміру яблук).